Nieuwe uitgave Stad Halle
De staten 219 - 1825-1931

Inleiding: De staten 219 De eigendomsovergang van een onroerend goed (huis, grond…) wordt door de notaris vastgelegd in een notariële akte. De notaris zal deze akte binnen een strikte termijn laten noteren (registreren) op een registratiekantoor.

De ambtenaar van het registratiekantoor noteert de voornaamste gegevens van de akte in verschillende documenten, zodat er later, indien nodig snel een spoor van gevonden wordt. De verschuldigde belasting op de betreffende eigendomsovergang wordt ook door dit kantoor geïnd.

Eén van de documenten waarop deze ambtenaar de overgang noteert is de ‘staat (relevé) nr 219’. Elke maand of elk kwartaal verzendt het registratiekantoor deze ingevulde staat 219 naar het kantoor van het Kadaster.

Op zijn beurt noteert de ambtenaar van het kadaster de rechtsovergang in een nieuwe reeks documenten. Deze laatste documenten dienen om de jaarlijkse onroerende voorheffing correct te kunnen innen. De staten 219 werden door de diensten van het Kadaster sinds 1830 zorgvuldig bewaard per gemeente. Tot enige jaren terug werden ze gestockeerd in de provinciale archieven van het Kadaster. Heden worden ze overgebracht naar het Rijksarchief waar ze voor het publiek gemakkelijker te consulteren zullen zijn.

De verzameling van deze staten met alle verkopen van één gemeente tussen 1830 en 1950 vormen een onschatbare bron voor de geschiedenis van deze gemeente en voor elk van de gebouwen individueel. De verkoop van huizen en gronden gebeurde immers niet noodzakelijk door de plaatselijke notaris. Zoals vandaag is men steeds vrij om een notaris te kiezen. De verkoop bij een notaris aan de andere kant van het land, zal toch via deze staten 219 worden teruggevonden.

Een bijzonder en uniek naslagwerk dat niet in uw bibliotheek mag ontbreken.

Naast het Registratiekantoor en het kantoor van het Kadaster bestond er tot voor kort ook het hypotheekkantoor. Ook de medewerker van dit kantoor nam nota van de overgang. Dat gebeurde door de volledige overschrijving van de akte tot de kleinste details. Het hypotheekkantoor inde geen eigenlijke belasting maar zorgde met zijn inschrijving voor de tegenstelbaarheid van de akte tegen derden. De registratie bij het Registratiekantoor gaf die tegenstelbaarheid niet, zij leverden slechts het bewijs van de datum van de akte.

Deze hele procedure geldt nog steeds, zij het dat: Het inschrijven en overschrijven digitaal gebeurt. De hypotheekkantoren en de Registratiekantoren verenigd werden in de dienst Rechtszekerheid. De staat 219 vandaag dagelijks en digitaal verloopt via gemeenschappelijke software (Cadnet, nadien Stipad) tussen de kantoren Rechtszekerheid en Opmetingen en Waarderingen (nieuwe benaming van het Kadaster sinds 01.01.2015).


Inhoud en beschrijving: 402 pagina’s, formaat A4, 100 gr. papier, doorlopende kaft in de Halse kleuren, blauw-wit, 14.079 akten, met alfabetische index op de eerste weergegeven familie- en voornaam en of instelling voor mutatie en na mutatie, inclusief een numerieke index met beschrijving van het goed voor de sectie G (Halle centrum)

Prijs: 32 Euro + verzendkost via Bpost verzendpunt 5 Euro op verantwoordelijkheid van de ontvanger (verzekerde zending mogelijk + 1.60 Euro)
Bestellen en info via mail@jammart.be of 0496 12 59 46
Gratis levering voor de inwoners van Halle en naastgelegen gemeenten

Deze uitgave is enkel privatief verkrijgbaar en niet consulteerbaar in een publieke instelling.